Kuchyň je místnost, která je často považována za srdce vašeho domu. Každá hospodyňka má představu, jak by ideální kuchyň měla vypadat. Při zařizování nové kuchyně byste měli myslet nejen na vaše pohodlí při pohybu v této místnosti, ale také maximální funkčnost. V dnešním článku se proto podíváme, jak novou kuchyň správně zařídit.
Než se rozhodnete vůbec kuchyň rekonstruovat, měli byste se rozhodnout, zda zvolíte kuchyň na míru, nebo zajdete do kuchyňského studia, kde vám odborníci kuchyň správně navrhnou. Nejlevnější variantou je sektorová kuchyň. Samozřejmostí je dnes 3D návrh, díky němuž si uděláte představu o tom, jak bude kuchyně vypadat po její realizaci. Praktičnost kuchyně je závislá na tom, jak zvolíte uspořádání jednotlivých funkčních zón, nezáleží až tak na její velikosti. A proto je potřeba si kuchyň na tyto zóny rozdělit.
Varná zóna
Nejdůležitějším místem je varná zóna, ve které je umístěná varná deska, digestoř a trouba. Je dobré tuto zónu umístit na jednu stranu kuchyně, nikoliv do jejího středu. V okolí této zóny je dobré dopřát si dostatek volného místa. Moderní trendy se ubírají novým směrem a upouští se od trouby nízko při zemi. Dnes se trouba dává do úrovní očí pro lepší manipulaci.
Hlavní pracovní plocha
Pracovní plocha by se měla nacházet uprostřed kuchyně, díky čemuž budete mít blízko nejen k varné, ale i k mycí zóně. Šířka hlavní pracovní plochy je doporučena mezi 1 a 1,5 metrem. Výška pracovní plochy se doporučuje 85 cm.
Mycí zóna
Neoddělitelnou částí kuchyně je také mycí zóna, kterou tvoří dřez, baterie a myčka na nádobí. Moderní kuchyně se bez myčky na nádobí neobjedou. Jestliže si necháváte dělat kuchyně na míru, pak si povšimnete, že je myčka zabudovaná přímo v nábytku, což vypadá mnohem lépe.
Úložné prostory
A zapomínat bychom neměli na úložné prostory, jako je lednička, mraznička či prostor pro potraviny. Tyto prostory by se měly nacházet blízko sebe. Je dobré v kuchyni mít také skříňku s policemi.
Je lepší si kuchyň navrhnout sám, nebo využít nějaké předvolené sestavy?