Každý už nejméně jednou ochutnal houby v jakékoliv úpravě. Staří Římané si hub vážili a řadili je mezi svoje nejvzácnější pokrmy, přičemž je servírovali na zlatém a stříbrném nádobí. Jenomže s houbami je nutné umět správně zacházet. Začneme samozřejmě sběrem. Když už něco najdete, tak dbejte na to, aby se houby cestou domů v košíku nezapařily, to by se v nich začaly rozkládat bílkoviny. V syrovém stavu se dají jíst jen některé houby, zhruba v počtu tak o deseti druzích. Za jedlé se považují ty, které jste tepelně upravovali dušením, smažením, pečením, vařením, případně i jinak, nejméně patnáct minut. Některé druhy ale potřebují delší dobu vaření.
Když chcete houby přidávat do jiných pokrmů, tak je musíte také důkladně tepelně zpracovat. Po sběru je očistěte od hlíny a jehličí. Ty, které se vám zdají poničené, červivé nebo jinak pokažené, raději dejte pryč. Kromě používání do teplých jídel je můžete i sušit. K tomu se hodí tvrdé a zdravé houby. Očištěné houby si nakrájejte na plátky a naskládejte na pečící papír. Sušte je asi tři až čtyři dny. Potom je dejte do tmy v dokonale uzavřených sklenicích. Sušené houby můžete používat i dva roky. Marinování a nakládání hub se u nás příliš nenosí, ale vyzkoušet se to může.
Nálevy se obvykle skládají z vody, cukru, celého černého pepře a hořčičných semínek. Jako příměs se dá použít bobkový list, feferonky, kopr, mrkev či cibuli. Před zalitím nálev je povařte čtvrt hodiny, propláchněte a nechte vychladnout. Uzavřené sklenice nechte konzervovat patnáct až dvacet minut. Jestliže si chcete houby uskladnit v mrazáku, také to jde. Před zmražením je ale chvíli povařte v osolené vodě. Při vaření je nerozmrazujte, ale dávejte rovnou do pokrmu, který připravujete. Houby jako takové jsou velmi vhodné pro lidi, kteří mají cukrovku nebo vysoký krevní tlak. Hlíva ústřičná posiluje imunitní systém a z některých hub se dokonce vyrábějí i antibiotika.
Houby mají plno různých minerálů, například vápník, draslík, fosfor, železo,
dále stopové prvky nebo karoten, vitamíny E, D, K a skupinu vitamínů B.
Sám pravidelně zamražuji hřiby a nemůžu si to vynachválit! .)