Grilování je oblíbené po celém světě. Tuto činnost provozujeme zejména v létě, kdy trávíme společné chvilky u grilu či venkovním krbu se svou rodinou a přáteli a pochutnáváme si na dobrém jídle. Protože rádi grilujete pořídili jste si elektrický gril, na kterém se dá grilovat, jak venku, tak v interiéru? Čas od času si tak můžete udělat hezký večer a připravit si nějaké dobré jídlo na grilu. I když je zima, díky elektrickému grilu je možné grilovat kdykoli. A pokud hledáte inspiraci na nějaké dobré pokrmy, které si můžete sami připravit, právě pro vás máme skvělý tip na jídlo, které můžete servírovat jako hlavní chod.
Při představě na grilování se mnohým z vás mohou vybavit šťavnaté steaky apod. Jenže kromě masa se dá grilovat i zelenina, kterou často opomíjíme. Spíše ji bereme jako přílohu, ale lze z ní zhotovit i sytá a chutná hlavní jídla. Navíc je zelenina velice zdravá, ať už syrová, tak tepelně zpracovaná. Když se to tak vezme, některé druhy zeleniny využíváme poměrně málo, přitom chutnají perfektně. Jedná se např. o lilek, cuketu nebo třeba kukuřici. A právě grilovaný lilek nebo cuketa je ideální zeleninou na grilování.
Grilované závitky z cukety
Pokud máte chuť na něco lehkého, můžete si připravit nějaké recepty z cukety. Cuketa je zdravá a připravená na grilu vám bude zaručeně chutnat. Zkuste si udělat třeba grilované závitky z cukety, které je možné servírovat jak předkrm či večeři. Příprava je středně těžká a zabere vám asi 45 minut. Na 4 porce budete potřebovat:
- 3 malé cukety,
- 30 dkg tvarohového sýra s bylinkami, případě bez příchuti, do něhož vmícháte bylinky ze zahrádky,
- 10 dkg zelených oliv s papričkou,
- 4 lžíce olivového oleje,
- 1 lžíce zakysané smetany,
- sůl, pepř.
Postup je následující: Nejprve si rozpalte gril. Mezitím, než se gril zahřeje, si nakrájejte cukety podélně na tenké plátky. Potřete je olejem a osolte a opepřete. Plátky cukety dejte na gril a opékejte si 3 minuty z každé strany. Poté dejte cukety na talíř vychladnout. Následně je potřeba připravit náplň, kterou budete plnit cukety. Do mísy smíchejte sýr, zakysanou smetanu a na jemno nasekané olivy. Dle chuti je ještě možné přidat čerstvé bylinky. Vzniklou hmotu natřete na plátek cukety a zaviňte. Aby závitek držel, můžete jej spíchnout párátkem. Tento pokrm se hodí jako předkrm i jako lehká večeře.
na grilovani je nejlepsi litinove nadobi bez jakehokoliv povrchu protoze snese vysokou teplotu na kterou je potreba pri grilovani rozpalit. S timdle muzete grilovat nejen v lete na zahrade, je to vhodny na jakykoliv tepelny zdroje